Пожарът в Рила се разраства

Засега не се знае колко са новообхванатите площи

Пожарът в Рила планина, който бушува вече четвърти ден, се разраства. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Кюстендил, цитиран от БНР. Засега обаче не може да се каже колко точно са новообхванатите площи.

Огънят е на площ от 1500 дка на надморска височина над 2000 м и за неговото потушаване в момента са заети 160 пожарникари, горски работници, военни и служители на Националния парк "Рила".

Продължава гасенето на пожара под билото на връх Връшка чука в близост до границата със Сърбия. Там огънят е обхванал широколистни гори. От едната страна на видинското село Киреево все още има тлеещи огнища и там 70 местни жители следят огънят да не обхване първите къщи. Късно следобед се очаква доброволци да се качат на билото, за да проверят дали пожарът се е прехвърлил през граничната бразда.

В момента гори в местността Чашка в посока към връх Черноглав, съобщи кметът на Киреево. Той добави, че огнената стихия е засегнала над 10 000 декара в землището на Киреево и Старопатица. Той уточни, че има нужда от доброволци, защото силно пресечената местност е недостъпна за техника.

Продължава да е в сила бедственото положение в община Долна баня, но ако няма заплаха от възобновяване на пожара, вероятно утре то ще бъде отменено. Спокойно е преминала нощта за общинските и горски служители, както и за доброволците, дежурящи при все още тлеещите огнища в района на големия горски пожар от преди три дни. Дежурствата в района ще продължат, осигурено е и достатъчно количество вода, увери директорът на общинското горско предприятие Борислав Попов.

Огънят в горския масив в местността Градище е локализиран и няма опасност за населението.

Коментари: 0