Политик ренегат и съвременен Атлас на изборите в Гърция

Не е изключено след 6 май двамата да се обединят и да направят коалиционно правителство, пише ДПА

ДПА

 

Шейсетгодишен икономист и 55-годишен адвокат конституционалист се изправят един срещу друг на парламентарните избори в Гърция, след които обаче не е изключено да загърбят различията и да формират коалиция.

Очаква се лидерите на двете основни партии в страната - консервативната “Нова демокрация” и социалистическата ПАСОК – да получат най-големите дялове от гласовете на избирателите на предсрочните избори на 6 май, съответно 22-25.5% за консерваторите и около 18% за социалистите.

Консерваторът Андонис Самарас е представен от агенцията като “политик ренегат” и “непреклонен” човек, който не отстъпва на принципите си, като се припомня политическата му кариера, в която “упорството е било постоянен компонент”. DPA изтъква, че той не се е поколебал дори да се оттегли от “Нова демокрация”, когато ръководството на тогава управляващата партия се отклонило от неговата линия.

“Инатливостта” си Самарас е демонстрирал и при мандата си като външен министър в началото на 90-те години, когато поде безкрайния спор със съседна Македония за името, както и като министър на културата, когато се зае с непосилната задача да отвори новия музей на Акропола в определения срок и не отстъпи от това решение.

Сега лидерът на консерваторите с магистърска степен по икономика обещава да поправи несправедливостите от мерките за икономии, които включват орязване на пенсии и заплати и данъчни утежнения, и цели да съживи гръцката икономика чрез понижаване на данъците и ограничаване на разхищенията. По думите му увеличаването на данъците, предписано от международните кредитори на страната, само е влошило рецесията.

Самарас поиска от избирателите ясен мандат, за да може “Нова демокрация” “да направи необходимото за страната”, и се надява, че промяна в обществените нагласи в последната минута ще му осигури достатъчно гласове, за да формира правителство, без да се налага подновяване на коалицията.

ПАСОК и “Нова демокрация”, двете основни партии в Гърция, които подкрепят спасителното кредитно споразумение, ще трябва да спечелят между 35 и 40 процента общо, за да съставят заедно правителство. Изходът обаче в крайна сметка ще зависи от това дали двете формации ще успеят да загърбят различията и да формират силна коалиция, посочва агенцията.

Социалистическият лидер Евангелос Венизелос приема предстоящия вот и за предизвикателство да възстанови имиджа и доверието в ПАСОК, разклатени от серия скандали. Той в известна степен вече успя в тази задача, след като през март пое лидерския пост от своя предшественик, бившия премиер Георгиос Папандреу. Венизелос успя да съживи популярността на социалистическата формация, която в определен период беше изпаднала до пето място в социологическите проучвания.

“Предизвикателството е да се борим със зъби и нокти, за да направим партията отново велика”, каза пред полупразен стадион Венизелос по време на митинг на симпатизанти на ПАСОК в Ираклион, главния град на остров Крит.

Макар че като финансов министър именно той удвои данъците върху доходи и имоти, Венизелос призова електората да определи първо място на ПАСОК на изборите. Неведнъж лидерът на социалистите е казвал, че няма за цел да стане премиер и че се стреми към коалиционно правителство с други партии.

“Ако ПАСОК стане част от една управляваща коалиция след изборите, ще се опитам да убедя Европейския съюз и Международния валутен фонд да дадат на страната повече време, за да изпълни условията на новото кредитно споразумение”, каза още Венизелос.

В политическата си кариера сегашният лидер на социалистите, който е следвал право в Париж, а в Гърция е завършил докторантура по конституционно право, е бил също министър на транспорта, на правосъдието, на културата и на развитието. Той е известен с острия си ум, сприхавия си нрав, красноречието и проницателността си, посочва агенцията.

Венизелос сравни самия себе си с Атлас, титан от древногръцката митология, който бил наказан от Зевс да крепи на раменете си небето, като казва, че той пък трябва да носи на рамене тежестта на страната.

Коментари: 0