Политолог: ГЕРБ цели засилване на политическата си тежест

България не е Белгия, където може да се изкара и една година без правителство, отбеляза Иван Начев

148 ~ 1 мин. четене

Искането за касиране на изборите е по-скоро политически ход, който цели ГЕРБ да засили своята тежест в парламента, тъй като съзнава, че независимо, че е първа политическа сила, все пак трябва да води преговори, за да се подкрепи предложението й за правителство и от други политически сили. Това коментира пред „Фокус“ политологът Иван Начев.

„Жалбата на ПП ГЕРБ за касиране на вота и провеждане на нови избори е мотивирана до толкова, доколкото, според твърденията на партията, те са загубили 5 - 6 % от евентуалните гласоподаватели, от мекия електорат - хората, които са се двоумели дали да гласуват за ГЕРБ, или да не гласуват. От гледна точка на законодателството тази жалба не е много мотивирана, защото наистина този скандал избухна в деня за размисъл, но той нямаше как да бъде потулен", заяви Начев.

Той посочи, че провеждането на предсрочни парламентарни избори би било изключително опасно, както за самите партии така и за страната.

„Какво би се случило с икономиката на България, ако още три месеца трябва да ни управлява това служебно правителство? България не е Белгия, където може да се изкара и една година без правителство, защото там има френски модел на администрация, който действа, независимо от това - дали има политическо управление в страната или не. Ние сме съвсем друг тип организация на обществото и на държавната администрация, който изисква ясна политическа воля, която да не бъде само в излъчването на кабинета, но и в гласуването на определени законодателни промени в рамките на Народното събрание", каза още Начев.

Подкрепи Economic.bg