Получаваме пари от Швейцария още две години

Страната ни може да усвои още 8 милиона швейцарски франка за завършването на осем проекта

188 ~ 1 мин. четене

Споразумението за финансова помощ между правителствата на България и Швейцария се удължава с две години.  Според документа, подписан през 1992 г., страната ни получава 60 млн. швейцарски франка за реализирането на проекти, свързани с енергетиката и опазването на околната среда.

С приетото удължаване на срока, споразумението ще действа до 31 декември 2014 г. Точката беше гласувана на днешното заседание на Министерски съвет.

Усвоените досега средства от споразумението надхвърлят 52 млн. швейцарски франка, отчитат от правителствената пресслужба. С тях са финансирани и окончателно завършени проектите за рехабилитацията на подстанция “Царевец-Велико Търново”, на ВЕЦ-овете “Пещера”, “Батак” и “Алеко”, изграждането на централни стерилизационни центрове за регионални болници, както и модернизацията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води в Пловдив. Със средставата е направено е изследване на сеизмичната безопасност на АЕЦ „Козлодуй”. С удължаване на срока на споразумението ще се финализира и все още продължаващо изграждане на съоръжение за изгаряне на болнични отпадъци в Пловдив.

Подкрепи Economic.bg