Ползваме ресурси като за две планети

България консумира с 20% повече от 2010 г.

България консумира с 20% повече ресурси, отколкото преди две години и затова се изкачва от 59-то на 49-то място в класацията на доклада "Жива планета 2012" на Международната организация WWF. Българите използваме ресурсите така, все едно разполагаме с две планети. Това ни прави съпоставими с Унгария. В същото време Румъния и Сърбия потребяват ресурси все едно разполагат с 1,5 планети, Европейският съюз - с 2,7 планети, САЩ - с 4 планети, Япония - с 2,35 планети, Русия - с 2,5 планети, а Китай - с 1,2 планети.

Тазгодишното издание на доклада е подготвено в сътрудничество с Лондонското общество по зоология и Световната мрежа за екологичен отпечатък. Неговата премиера ще бъде направена от космоса  от холандският астронавт Андре Кайперс, който представя уникална картина на текущото състояние на планетата от неговата мисия за Европейската космическа агенция.

Докладът „Жива планета” проследява 9000 популации от повече от 2600 вида, за да констатира промените в биоразнообразието.  Глобалният индекс сочи 30% намаляване на популациите спрямо 1970 г. “Живеем така, сякаш разполагаме с още една планета. Използваме 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе и ако не променим поведението си, към 2030 г. дори ресурсите на две планети няма да са ни достатъчни”, обяснява генералният директор на WWF Джим Лийп.

Коментари: 0