Португалия търси начин да се върне на дълговите пазари

Страната ще изкупи едногодишни ДЦК и ще се опита да продаде 3-годишни държавни облигации

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Португалия ще се опита да размени краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК) за 3-годишни облигации. Целта на страната е да се върне на дългосрочните дългови пазари, от където беше изключена, заради липсата на инвестиционен рейтинг.

Португалската агенция за управление на дълга (IGCP) ще предложи да купи облигации с падеж през 2013 г. при 5.45% лихва. В същото време ще продаде 3-годишни ДЦК при лихва от 3.35%.

На вторичния пазар днес доходността по едногодишните ДЦК на страната падна леко до 3.6%. При 3-годишните държавни облигации има минимално увеличение до 5.39%.

През септември 2013 г. Португалия има голям падеж на ДЦК за 10 млрд. евро. Дотогава страната трябва да е подсигурила парите за "превъртането" на дълга. Най-добрият вариант е да се емитира друг дълг, но с по-дълъг матуритет.

"Успешната размяна ще намали необходимите средства за покриването на предстоящия падеж и ще покаже по-добре какви са настроенията на инвеститорите", коментира Алесандро Джиансанти, старши стратег в ING Groep. "Смятам, че размяната е атрактивна. Ако стойността й е над 30% от дължимата сума, това ще бъде прието положително от пазара и след това можем да очакваме понижаване на лихвите", добавя той.

На 19 септември правителството пласира средносрочни облигации с 18-месечен матуритет при най-ниската доходност от 2010 г. насам.

Подкрепи Economic.bg