Повече от 150 ранени при размирици в Сараево

Протестиращи са подпалили част от президентството в столицата

Снимка: Reuters

3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Повече от 150 души са пострадали по време на третия ден от размириците, обхванали Босна и Херцеговина, съобщава Reuters. Протестиращи са атакували сградата на президентството в столицата Сараево, при което част от нея е била подпалена. Полицията се опитва да овладее ситуацията, използвайки водни струи и сълзотворен газ.

Над 130 души са били ранени, включително 104 полицейски служители, по време на протести в босненския град Тузла вчера.

Протестите са предизвикани от високите нива на безработица и политическото бездействие в страната. Безработните официално са 27,5%, което е и най-високата стойност на Балканите, а голяма част от населението обвинява управляващите за провала приватизацията. Конкретен повод е било раздържавяването на четири важни за града предприятия. През последните години редица компании, в известния като индустриален регион, са били ликвидирани.

Полицията е използвала сълзотворен газ за да разпръсне няколко хиляди души, обстрелващи сградата на местната администрация с камъни, яйца и факли. В знак на солидарност стотици са се събрали на протести в Сараево, Зеница, Бихач и Мостар.

Премиерът на автономната Босненско-Хърватска федерация Нермин Никсич обвини групи от хулигани, които по неговите думи ескалирали напрежението и изказа разбиране към хората изгубили работата, здравните и социалните си осигуровки.

Подкрепи Economic.bg