Новият директор на GM е най-влиятелната жена в бизнеса

Мери Бара оглави класацията на сп. "Форчън" три седмици след назначението си

388 ~ 2 мин. четене

Мери Бара е най-влиятелната жена в бизнес средите в глобалната класация на списание "Форчън" /"Fortune"/. Новият изпълнителен директор на "Дженеръл Мотърс" пое компанията на 15 януари 2014 г. и така стана първата жена, която оглави автомобилния производител. 

52-годишната инженерка ръководи повече от 212 000 служители в 396 фабрики на шест континента. Тя е изправена пред големите предизвикателства на пазара, но има одобрението на борда да инвестира и да направи така, че "Дженеръл Мотърс" да просперира отново, коментира списанието, цитирано от БГНЕС.

 
Второ място заема главният изпълнителен директор на IBM Вирджиния Ромети, коят опреди това оглавяваше класацията. След нея се нарежда 58-годишната Индра Нуйи, директор на групата за безалкохолни напитки Pepsico.

Четвърта позиция заема Мария дас Грасас Силва Фостър - главен изпълнителен директор на бразилския петролен гигант Petrobras.

Топ 5 оформя президентът на химическата корпорация DuPont - Елън Кулман.

На шеста позиция е Ирене Розенфелд, председател и главен изпълнителен директор на Mondelez International - както се прекръсти преди повече от година Kraft Foods - производител на едни от най-популярните по света закуски.

Седма по ред е Мерилин Фюсън - президент и изпълнителен директор на "Локхийд Мартин". Американската оръжейна компания наваксва с приходите под нейно ръководство най-вече чрез солидни договори за продажби на изтребителите F-35.

На осмата позиция е 57-годишната Мег Уитман, президент и изпълнителен директор на "Хюлет-Пакард", на която се полага тежката задача да върне компанията си на първо място като производител на персонални компютри, след като бе изместена от "Леново".

Девета е Патриша Уърц /Patricia Woertz/ президент и главен изпълнителен директор на американската Archer Daniels Midland - световен лидер в производството и търговията на зърнени храни.

Топ 10 завършва с Гейл Кели, главен изпълнителен директор на Westpac - втората най-голяма банка в Австралия по пазарен дял.

Подкрепи Economic.bg