БДЖ пред споразумение с кредиторите

Те се съгласили да няма държавна гаранция по заема, обяви директорът Християн Кръстев

Снимка: БГНЕС

60 ~ 2 мин. четене

БДЖ е пред споразумение с кредиторите си. На поредната среща във Виена е постигнато сближаване на позициите, каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев пред Bulgaria On Air.

"Преговорите минаха в рамките на 7-8 часа. Вече приемат нашите предложения и се надяваме в най-скоро време да приключим този казус. Те се убедиха, че няма как да има държавна гаранция по кредитите, защото това се явява държавна помощ и Брюксел веднага ще ни глоби. Но се убедиха, че имаме желанието и възможността да си плащаме дълговете в рамките на времето, което им предлагаме за разплащане. Мисля, че се съгласиха, че този начин е единственият, по който биха си взели парите", обясни Кръстев.

В понеделник предстои среща с финансовия министър Петър Чобанов, а след това ще бъде насрочена и нова дата за преговори.

От 1 март билетите за бързите влакове със задължителна резервация поскъпват средно с около 8%. Билетът от София до Варна от 29,10 лв. ще стане 31,30 лв., каза Християн Кръстев.

По-рано тази седмица министърът на транспорта Данаил Папазов обяви, че ако се постигне споразумение с кредиторите по разсрочване на дълга на БДЖ, може да се мисли за покупката на нови вагони.

„Докато не се случи подписването, не означава, че ние сме спрели да работим. Работим, имаме много добър бизнес-план, както на холдинга, така и на двете дружества. Там са заложени програмите за ремонт за тази година. Предвиждаме да закупим нови електрически мотриси, които да могат да се движат със скорост 160 км/ч.“, обясни още Кръстев.

„През последните шест или по-точно пет месеца на 2013 г. имахме ръст и увеличение както на товарите, така и на пътниците. В сравнение с предишната година ръстът е над 50% и разликата е огромна“, каза още Кръстев.

Той обясни още, че за цялата изминала година държавните железници са успели да намалят загубите с 20 млн. лева. „Превозили сме с 300 000 тона повече товари, а приходите бяха над 5 млн. лева повече спрямо 2012 г.“, добави Кръстев.

Подкрепи Economic.bg