Повече пари на министерствата отличници

От субсидиите се определят и заплатите на чиновниците в тях

6898 ~ 2 мин. четене

Министерствата отличници ще могат да получават по-големи субсидии от държавната хазна. Това ще стане възможно, ако бъде приета идеята за годишна атестация на ведомствата, в която ще се сравняват работните резултати между различните министерства. Както и свършеното в рамките на годината в сравнение с изработеното през предходните 12 месеца. Подобна практика има в редица европейски държави, обясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от агенция Стандарт нюз.

На база на годишните резултати се изготвя и бюджетът на съответното ведомство за следващата календарна година. Като естествено отличниците получават повече пари. А от субсидиите се определят и заплатите на чиновниците в тях. Подобна атестация може да се въведе и с евросредства, обясни министърът, който до есента трябва да изготви доклад до кабинета каква част от административната реформа у нас може да се финансира със средства от Брюксел. През есента усилено ще тече работата по подготовка на бюджета за 2013 г. Вицепремиерът Симеон Дянков вече заяви, че парите за издръжка на чиновниците ще бъдат орязани.

Според Дончев с пари от ЕС могат да се провеждат обучителни семинари за чиновниците, които да повишат професионалната им квалификация. "Всички искаме държавните чиновници да са компетентни, да си вършат работата добре и в срок. А не да вдигат рамене с отговора - "Да звънна на Цецка и ще ти кажа какво да правиш", обясни министърът. "Не искам държавните чиновници да се учат по Бен-Ланкастаровата метода (взаимоучителната), където гледаш по-стария чиновник какво прави и да се опитваш да направиш същото. Защото това невинаги е полезно" смята Дончев. Категорично е необходима реформа и за деконцентрация на държавните структури, допълни той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg