Повече туристи в планинските курорти

Селският туризъм също е алтернатива, като къщите за гости са резервирани до началото на септември

6822 ~ 1 мин. четене

10% повече туристи планират да посетят планинските ни курорти и живописни села. Чепеларе е типичен зимен курорт, който в последните години не остава празен и през лятото. Родопите са любимо място за почивка на българите, които живеят около морето, както и на много чужденци. Престоят на гостите тук обаче е сравнително по-кратък - 1-2 нощувки.

Селският туризъм също е алтернатива, като къщите за гости са напълно резервирани до началото на септември.

Специалистите в туризма предвиждат селският и планинският туризъм да се развиват още занапред - в световен мащаб туристите все повече търсят места с интересна история, запазени традиции и природни дадености, вместо луксозни хотели.

"Ако България осъзнава силата на своето природно, културно и историческо богатство там трябва бъде насочен и основния ресурс за маркетинг, защото имаме ожесточена реклама на Гърция и Турция до нас", коментира пред бТВ Поли Карастоянова от Национален борд по туризъм.

Проблем пред селския и планинския туризъм се оказва лошата инфраструктура. Ако пътищата се оправят приходите от този тип туризъм ще скочат най-малко с 1/4, прогнозират специалистите.

Подкрепи Economic.bg