Повишиха кредитните рейтинги на Гърция и Испания

Fitch и Standard&Poors' доволни от мерките на двете членки на еврозоната за свиване на дефицита

Автор: Николай Марченко

Две международни рейтингови агенции увеличиха днес кредитните рейтинги на закъсалите от кризата членки на еврозоната - Гърция и Испания.

Fitch за втори път за последните две седмици повиши кредитния рейтинг на Гърция, информира BBC News. Показателят е увеличен от B- на B със стабилна прогноза. На 16 май агенцията повиши рейтинга на южната ни съседка на две нива наведнъж oт тогавашните CCC.

Последното преразглеждане Fitch обясниха с усилията на кабинета „Самарас” да свие бюджетния дефицит и с перспективите за икономиката към ръст за пръв път от 2008 г. насам. Все още обаче рейтингът на Гърция се намира в категорията на „спекулативни”.

От 2010 г. „голямата тройка” международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) одобриха два пакета финансови помощи за Атина на обща стойност 110 млрд. евро и 130 млрд. евро срещу свиване на бюджетния дефицит и провеждане на политиката за драстични икономии. За първото тримесечие на 2014 г. по данни на Евростат гръцкото БВП е показало отрицателен ръст от 1,1%.

Рейтинговата агенция Standard&Poor’s (S&P) на свой ред, повиши с една степен кредитния рейтинг на Испания от BBB- на BBB, като отбеляза подобряване на икономическите перспективи на страната. Агенция France Presse (AFP) информира, че S&P, която към оценката си включи и стабилна перспектива, подчерта „подобрението в растежа и конкурентоспособността в резултат на предприетите през 2010 г. усилия за структурни реформи”.

Коментари: 0