Властта се скри от дебат по вота на недоверие

Липса на кворум прекрати заседанието на НС, а вносителите от ГЕРБ скандираха "Оставка" и "Страхливци"

Насроченото за тази сутрин извънредно заседание на парламента се провали поради липса на кворум. При първия опит да започнат работа в залата се регистрираха 109 народни представители, основно от ГЕРБ, и се наложи 20-минутна почивка, след която отново нямаше кворум.

Преди регистрацията на присъстващите депутати в зала народните представители от ПГ на ГЕРБ скандираха „Оставка”. Председателят на Народното събрание Михаил Миков се обърна към тях с думите: „Само да ви кажа, че не става със скандиране, а става с присъствие”.

След това в пленарна зала пак се регистрираха само 109 депутати. Почти всички депутати на Бойко Борисов присъстваха в пленарната зала, но другите три парламентарни групи – БСП, ДПС и "Атака" бяха пуснали по няколко наблюдатели в залата. След установяването на липса на кворум депутатите от ГЕРБ скандираха „Страхливци”.

В Народното събрание (НС) днес трябваше да се проведат разискванията по внесения вот на недоверие от ГЕРБ срещу правителството на Пламен Орешарски. В дневния ред на извънредното пленарно заседание, което трябваше да започне от 10.00 ч., бе записана само една точка - разискване на вота на недоверие към кабинета „Орешарски”.

Миналата седмица 71 депутати от парламентарната група на ГЕРБ внесоха искане за вот на недоверие на правителството. Мотивът за вота е политиката на кабинета „Орешарски” в сектор енергетика. Според ГЕРБ изкуствено се задържа цената на тока, управляващите отказват да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК и използват ДКЕВР като „политическа бухалка”.

Друг мотив от ГЕРБ посочват нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта „Южен поток”. Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Еврокомисията (ЕК). Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу страната ни по енергийни въпроси.

В момента народните представители не провеждат заседания заради кампанията за европейски избори, които трябва да се проведат на 25 май. Председателят на парламента Михаил Миков вече заяви, че в петък ще е в зала заедно с премиера и министрите и ще изчакат депутатите. Миков се закани, че ако няма кворум за дебатите, той няма да насрочи ново извънредно заседание, а дебатите ще се проведат на следващото редовно.

Коментари: 0