Пристанище Бургас: При нас работят доказани специалисти

Учудващо е, че г-н Иван Вълков, който в 41 НС беше председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, избран от Бургас, допуска да се изказва неподготвен по въпроси, казват от пристанището

Във връзка с продължаващата публична дискусия  по темата за осъществяване на превоз на пътници от Пристанище Бургас до остров Света Анастасия от народните представители от ГЕРБ,  Димитър Бойчев и Иван Вълков заявявам, че в „Пристанище Бургас” ЕАД работят доказани специалисти в сферата на пристанищните услуги и морския транспорт, които поради професионалната си ангажираност  не разполагат със свободно време да коментират всяко едно некомпетентно и преднамерено изказване на лаици по темата, каквито очевидно са депутатите на ГЕРБ. Това гласи прессъобщение на Пристанище Бургас в отговор на обвиненията от партията.

Учудващо е, че г-н Иван Вълков, който в 41 Народно събрание беше председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, избран  за депутат от Бургас,  допуска да се изказва неподготвен по въпроси, по които  компетентността му се предполага във връзка с упражняваната от него длъжност.

Категорично заявявам, че по отношение на отплаванията на катамарана ”Кук” до остров Света Анастасия няма да позволим проблема да бъде прехвърлян от болната на здравата глава. Това, че някой в Община Бургас не си е свършил работата по проекта за ремонт на Моста, в частта му за пристан, както и е допуснал пропуски по организацията на превоз на туристите при лошо време и съответно използването на алтернативен вариант- пристанище Бургас е проблем, за който „Пристанище Бургас” ЕАД може да оказва съдействие, но не може да реши.

От 15 май тази година туристическият кораб „Кук” осъществява превоз на пътници от пристанище Бургас до остров Света Анастасия  и ще продължи да реализира тази дейност, но при спазване на установения законов ред на Република България и Международните конвенциии, по които България е страна.

Само за информация, корабите на подводни криле, по- известни като „комети”, които са с капацитет 120 пътника, и които през 2013 г. отплаваха редовно от пристанище Бургас до дестинациии Бургас – Созопол – Несебър, бяха създали безупречна организация във връзка с достъпа на пасажерите до и от пристанището и не беше допуснато никакво забавяне на туристите, т.е  в случая става въпрос за добра организация на оператора, предлагащ дадената услуга, а не на пристанището.

„Пристанище Бургас”ЕАД доказа добрата си воля за намиране на изход от създалата се ситуация, защото  в продължение на вече три месеца обслужва 3- те лодки на Община Бургас, а  от 15.05.2014 г. и катамарана ”Кук”, въпреки че все още няма сключен договор с Общината и корабособственика.

Относно фикс идеите на депутатите от ГЕРБ за отделяне на Морска гара от „Пристанище Бургас” ЕАД, заявявам, че няма да допусна нито един   работник или служител на дружеството да бъде съкратен, както се случи след „отделянето” на пристанищен терминал Бургас Запад при предоставянето му на концесия през пролетта на  миналата година по време на управлението на ГЕРБ, вследствие на което 250 пристанищни работника бяха съкратени.

Считам, че е правилно и нормално решаването на възникнали проблеми, с които както става ясно Община Бургас не може сама да се справи, да се осъществяват посредством диалог и преговори, а не чрез конфронтация и чрез медиите, както процедират горепосочените депутати от ГЕРБ.

Коментари: 0