Борисов: Орешарски да върне мандата, щом няма кворум

Кворумът е задължение на управляващите, а ги подкрепиха едва 19 депутата, казва лидерът на ГЕРБ

Автор: Economic.bg

Кворумът е задължение на управляващите, Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата. Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов относно липсата на кворума в Народното събрание (НС) днес за насрочения вот на недоверие.

„Просто всичките им лъжи няма къде да се скрият, затова се скриха от вота”, коментира председателят на ГЕРБ пред журналисти в парламента. „Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва. Така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството – няма и 19 депутати. Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон – кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи”, категоричен е експремиерът.

Той даде пример и с предложилия лобистките поправки в Закона за енергетиката депутат на БСП. „Сутринта слушах Таско Ерменков, че интерконекторите те са ги направили. Вие видяхте, когато направихме интерконектора на Румъния и стана готов. Или когато с комисар Йотингер и премиера Дачич в Брюксел подписахме за интерконектора със Сърбия”, похвали се Бойко Борисов.

На коментар, че е било абсолютно ясно, че дебат няма да има, Борисов попита защо. „Ние го внесохме в петък, можеше да е във вторник, можеше да е в сряда. Ясно е и аз се радвам, че ви е станало ясно, че това правителство, тази тройна коалиция трябва да си замине незабавно”, каза лидерът на ГЕРБ.

Запитан и за това дали това не са похватите на ГЕРБ и дали така управляващите не са се научили от тях, Борисов заяви, че партията му управлявала четири години и никога не е питала друга партия „да й прави кворум в парламента”.

„Кворумът е задължение на управляващите. Когато получих мандат от президента, защото нямах кворум в парламента, върнах мандата. Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата, както аз, ако това е неговата подкрепа. Те провалиха отново заседанието за пореден път”, обобщи позицията си Бойко Борисов.

Коментари: 0