Praktiker официално фалира

Засегнати от фалита са над 5 300 работници на компанията във федералната република

684 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

За немската верига строителни хипермаркети Praktiker вече официално няма надежда. След като компанията обяви на 10 юли, че е пред фалит, през седмицата стана ясно, че ликвидаторът не е намерил подходящ купувач, а ликвидацията на концерна предстои. Това пише в днешното си издание немският вестник Die Welt.

Според информация на изданието, през идната седмица предстои да започне финалната разпродажба във филиалите на Praktiker в Германия – общо 131, които оперират заедно с немската марка Extra Bau+Hobby. Засегнати от фалита са над 5 300 работници на компанията във федералната република.

Източници на Die Welt заявяват, че за Praktiker не е било изпратена нито една оферта от потенциални купувачи, тъй като не съществувала реална възможност дълговете на фирмата да бъдат погасени.

Шанс за спасение има единствено за дъщерното дружество на Praktiker – веригата строителни хипермаркети Max Bahr. Изпратени са били повече от десет оферти за покупка на обявилото несъстоятелност дружество, както от германски, така и от чуждестранни инвеститори. Max Bahr разполага с 132 филиала на територията на страната.

Според експерти, фалитът на Praktiker се дължи най-вече на статегията на веригата да поддържа неоправдано ниски цени на продуктите, както и на множеството отстъпки в магазините.

Фалитът на веригата засега няма да се отрази пряко на филиалите на компанията извън Германия. В България, Praktiker разполага с девет магазина и над 600 служители, а от българското дружество коментират, че на територията на страната хипермаркетите не са засегнати от обявената несъстоятелност и компанията се развива според плана за 2013 г.

Подкрепи Economic.bg