"Правителството да остави старите хора да побързат да умрат"

Министърът на финансите на Япония Таро Асо

292 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Господ да пази, ако сте принудени да живеете, когато искате да умрете. Не бихте могли да спите добре, като знаете, че всичко това (лечението) се плаща изцяло от правителството. Проблемът няма да се реши, докато (на старите хора) не им се позволи да побързат и да умрат."

С този коментар японският министър на финансите Таро Асо успя да си навлече омразата на милионите възрастни хора в родината си. Тезата, че японците на преклонна възраст трябва да освободят държавата от задължението да плаща за медицински услуги за тяхното здраве, Асо изказа по време на Националния съвет по социалните въпроси, предаде Агенция "Франс Прес".

"Аз нямам нужда от такава грижа. Аз ще умра бързо", заяви 72-годишният министър, добавяйки, че планира да остави писмени инструкции, че не желае животът му да бива изкуствено удължен.

Асо, който е и бивш министър-председател на Япония, е на сегашния пост по-малко от месец.  През 2001 г. той успя да предизвика фурор с изказването си, че една държава може да бъде смятана за успешна, когато в нея биха искали да живеят богатите евреи.

Асо е внук на Шигеру Йошида, един от най-влиятелните премиери в историята на Япония, освен това е женен за дъщерята на друг бивш премиер.

Проблемът със застаряването на населението е много чувствителна тема в Япония. Почти една четвърт от 128-милионното население в страната са хора на възраст над 60 години. В същото време постоянно намаляващият брой на работниците поставят допълнителен натиск върху нереформираната системата за социално осигуряване, коментират от АП.

Подкрепи Economic.bg