Правителството спасява банката на Peugeot Citroen

Според неофициална информация финансовото министерство преговаря с други институции в страната за финансова помощ към банката

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френското правителство и няколко банки в страната се подготвят да спасят Banque PSA Finance (BPF), финансовата институция в групата на автомобилния производител PSA Peugeot Citroen. Информацията е на френския вестник Le Figaro, който се позовава на свой източник.

Според изданието вече две седмици финансовото министерство води преговори с няколко френски банки, с оглед изготвянето на спасителен план.

Според неофициалната информация от банките се иска да предоставят неопределено време на BPF да погаси своите задължения на стойност около 4 млрд. евро. Освен това банката ще получи и кредитна линия, чийто първоначален размер е 1.5 млрд. евро. Държавата от своя страна ще гарантира пред банките нови кредити до 4 млрд. евро.

BPF и правителството са настоявали всичко това да се случи много бързо и вероятно държавната помощ ще бъде включена в бюджета за 2013 г., който се обсъжда в парламента сега.

Според информацията BPF няма да се третира като затруднена банка, тъй като тя е добре капитализирана, в сравнение с останалата част от финансовия сектор. Тя обаче страда от своя статут на изцяло кредитна институция без да може да събира депозити.

Подкрепи Economic.bg