Предстоящата ключова седмица за валутните пазари

Въпреки нарастването на периферните рискове през последните седмици, в цялост ЕСВ постигна целите си и в продължение на няколко месеца доходността по облигациите на периферна Европа, както и кредит спредовете са далеч от кризисни нива

92 ~ 2 мин. четене

В навечерието на предстоящата ключова седмица за валутните пазари, е подходящо да се направи обзор на детерминиращите фактори от една страна и от друга да се определи къде стоим спрямо фундаменталните променливи.

Въпреки нарастването на периферните рискове през последните седмици, в цялост ЕСВ постигна целите си и в продължение на няколко месеца доходността по облигациите на периферна Европа, както и кредит спредовете са далеч от кризисни нива. Това от своя страна остави на заден план Risk on-Risk off характеристиките на еврото и чисто цикличните фактори заеха полагащото им се място от фундаментална гледна точка. Кредит спреда на италианския дълг загуби в голяма степен водещата си роля при курса EURUSD.

От друга страна динамиката на глобалния Fixed Income пазар, представя нови предизвикателства за единната валута.  Рискът от преждевременно ограничаване на програмата по изкупуване на активи от Федералния резерв, предизвика вълна от разпродажби на облигационните пазари, съответно рязко повишение на лихвените проценти.

Практическият резултат е „затягане" на монетарните условия в Еврозоната - силно нежелан ефект от централните банкери и в частност Марио Драги. В този смисъл предстоящата пресконференция ще бъде ключова в частта си как Президентът ще адресира динамиката на FI пазарите и курса на еврото. Рискът разбира се е насочен към по-песимистичен тон, както и подчертаване на готовността да се предприемат нови и нестандартни мерки /разбирай негативна депозитна лихва/. Прекият ефект от подобен сценарий ще бъде негативен за единната валута през канала на лихвените диференциали, които са с детерминираща роля за фундаменталната стойност през последните месеци.

Това е типично циклично поведение за еврото, към което би могло да се насложи допълнителния риск, специфичен за единната валута и произтичащ от кредитните условия за периферна Европа. Ако повишението на доходността по облигациите се задържи, като тенденция, Испания и Италия отново ще бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите.

Междувременно проявата на долара в ролята му на инвестиционен носител, а не като risk off убежище налага да се следи отблизо и поведението на фондовите индекси. Относителното представяне на американските фондови пазари спрямо европейските предполага по-ниски стойности за единната валута от настоящите нива както е видно от Фигура 4, където проследяваме динамиката на кроса EURUSD с lag от осем седмици.Коментари: 0