Прегледът при джипи да се признава от работодателя

Идеята може да спести пари на бизнеса

Шефовете ще пращат служителите си на профилактичен преглед при семейния лекар. Тази идея обсъдиха здравният министър Десислава Атанасова и шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Идеята е профилактиката при джипито да се признава от Инспекцията по труда, обясни за "Стандарт" д-р Цеков. Това ще мотивира работодателите да изискват от служителите си удостоверение, че са минали на годишния безплатен преглед по здравна каса. В момента шефовете на фирми са длъжни да осигурят консултация с медик на служителите си и броят пари на служби по трудова медицина.

Ако новото предложение се приеме, бизнесът ще спести доста средства. От друга страна пък, хората ще минават на полагаемия им се профилактичен преглед. В момента всеки втори здравноосигурен не стъпва при джипито си, ако няма болежка. Ще се постигне и друг положителен ефект. Работещите на граждански договор, които не си внасят данък здраве, ще трябва спешно да възстановяват здравноосигурителните си права, обясни още шефът на здравната каса. Очаква се новата мярка да стопи хората без здравни вноски, които в момента са около 1 милион.

Предстои новаторската идея да се обсъди със социалния министър Тотю Младенов, за да се обсъдят законовите възможности за нейното осъществяване. Ние сме на едно от първите места по инфаркти и инсулти в ЕС, подобряването на профилактиката ще намали тежките случаи и разходите за болнично лечение, коментира националният консултант по инвазивна кардиология д-р Иво Петров.

Коментари: 0