Президентът: „Белене“ не беше икономически ефективен

6144 ~ 1 мин. четене

Като президент аз обявих много ясно моите приоритети - енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. Получих доверието на българските граждани за тези приоритети. АЕЦ „Белене” не отговаря на нито един от тези приоритети и не е решение по тези приоритети, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Приветствам и подкрепям решението на правителството за спиране на проекта АЕЦ „Белене” и преместване на доставеното оборудване на площадката на VIІ-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, каза той.

Преди няколко часа премиерът Бойко Борисов отиде лично на "Дондуков" 2, за да запознае президента Плевнелиев с позицията на правителството за изграждането на АЕЦ "Белене". По-късно министър-председателят обяви в парламента, че България се отказва от строежа на Втора атомна, а на нейно място ще се прави газова централа. Поръчанията блок ще бъде преместен в АЕЦ "Козлодуй"

Считам, че България, по един нов прозрачен начин, за първи път в своята история, адресира голям проект в сферата на енергетиката и съм благодарен на правителството за това – аргументи, обосновки и от там нататък едно публично, прозрачно и ясно решение. В рамките на тези аргументи се чуха и много от тезите на българските институции, посочи президентът.

Аз обещах да търся икономическата ефективност. По цифрите, с които разполагаме, икономическата ефективност на АЕЦ „Белене” е под 3%. Същевременно, ако вие инвестирате или трябва да избирате между 10 млрд. инвестирани в един проект с 3% възвръщаемост и 1 млрд. инвестирани в енергийна ефективност с 30% възвръщаемост. Мисля, че всеки би отговорил сам на този въпрос”, каза още Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg