Президентът загуби още един от ключовите си съветници

Васил Маринов беше назначен за секретар по отбрана и сигурност на президента на 21 март 2012 г.

380 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Секретарят по отбрана и сигурност при президента Росен Плевнелиев – Васил Маринов, е депозирал своята оставка днес. Пред журналисти експертът изтъкна причините за решението си като „лични“. 47-годишният експерт е подал предизвестие, че иска да напусне и от 5 април е в отпуск.

Професионалната биография на Маринов, който заема поста от 21 март 2012 г., е свързана почти изцяло със службите за сигурност. В началото на 90-те години Маринов започва работа в МВР, служба „Бюро за оперативно издирване“. От 1994 г. постъпва в Национална служба „Сигурност“ (НСС) и достига до длъжност Началник на отдел.

При създаването на ДАНС през 2008 г. Маринов е назначен за директор на дирекция „Противодействие на корупцията“, а в последствие и главен директор на главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност“. 

От септември 2009 г. до март 2012 г. е бил пълномощен министър в посолството на България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС. 

Това е втората оставка в екипа на държавния глава в последните дни, след като в началото на месеца своя пост сдаде и началникът на президентския кабинет и бивш председател на ДАНС - Цветлин Йовчев. Той също обяви, че си тръгва по лични причини. 

Подкрепи Economic.bg