Приеха Закона за горите

Стари лифтове ще могат да се ремонтират, без земята под тях да се вади от горския фонд

6860 ~ 1 мин. четене

Окончателно отпаднаха Текстовете, които предвиждаха облекчен режим при строителството на нови ски комплекси, без да се променя предназначението на земите, окончателно отпаднаха. Това реши Народното събрание, което гласува на второ четене промените в Закона за горите.

Съществуващите ски съоръжения ще могат да бъдат ремонтирани и подменяни, като земята, на която се намират, няма да се вади от горския фонд. Старите ски лифтове и влекове, чиито документи не са уредени, ще могат да се узаконят с разрешително, което ще важи за срок от 20 години.

С поправката на практика ще се даде възможност на собственика на лифтовете и влековете на "Витоша" да ги ремонтира и подмени. Съоръженията, някои от които на около 50 години, в момента не работят като то "Витоша ски" твърдяха, че им пречат именно пропуски в законодателството.

Днес от опозицията отново упрекнаха управляващото мнозинство в лобизъм и в приемането на неработещи поправки.

"Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили. Направете го, но то ще е не само за ваша сметка, а и за сметка на ски спорта и хората в общините и няма да издържи", заяви депутатът от "Коалиция за България" Георги Пирински.

По думите му управляващите цитират опита на страни като Швейцария и Австрия, но не взимат предвид, че при тях има съгласие между различните групи, а при нас – сблъсък по интереси.

Подкрепи Economic.bg