Природонаучният музей отваря врати за юбилея си

В чест на 125-годишния си юбилей, всяка една от вечерите в музея ще бъде посветена на конкретна научна област

Природонаучният музей отваря врати за юбилея си
124 ~ 2 мин. четене

През август Националният природонаучен музей при БАН става на 125 години този август. В чест на юбилея си музеят ще остане отворен денонощно в продължение на 125 часа - от 10 часа на 19 август до 15 часа на 24-ти август.

Всяка една от вечерите ще бъде посвететна на конкретна научна област и ще има конкретен научен акцент, поставен от български учен, информира БГНЕС. Сред изненадите е и представянето на една съвсем нова експозиция с находка на динозаври, подарени на музея от британски палеонтолог. Посетителите ще могат да видят и късче от метеорит от Марс, подарък на музея от княз Дмитрий Ростовски.

Учените ще представят работата си - например как наблюдават нощни насекоми, как слушат прилепите с ултразвукови детектори и ги разпознават, ще има и демонстрация на наблюдение на най-дребните животни под бинокуляри.

Една от най-интересните части от програмата е през последната вечер от честванията (събота, 23 август), в която посетителите ще могат да откриват и описват най-новите видове животни. Всеки гост на музея ще може да се включи в анкета и да избере име на нов вид, нещо, което ученият откривател обикновено прави сам.

Директорът на музея ще разкаже на посетителите за една изключително интересна идея, относно бъдещата зала "Еволюция", където ще бъдат изложени останки от човешката еволюция и еволюцията на Земята.

Най-интересните събития в периода ще са след 18 часа. Музеят тогава ще работи без прекъсване. Една от целите на кампанията "125 часа" е събиране на средства, с които да се направи пилотна програма, в която да бъдат използвани интерактивни методи на представяне на научната информация.

Коментари: 0