Приватизират 37 предприятия през 2014 година

Сред най-известните държавни фирми, които предстои да бъдат пуснати на пазара, са Българската фондова борса, Централният депозитар, както и държавното участие в Българския морски флот

84 ~ 2 мин. четене

Държавата ще бъде продавач през следващата 2014 година на около 37 държавни дружества. 13 от тях са ключови, а в общата бройка влизат и миноритарни пакети, които всяка година се въртят на централизирани публични търгове, за които няма никакъв интерес. Това обяви председателят на Агенцията по приватизация и следприватизационнен контрол Емил Караниколов. Според него, първоначалната програма за приватизация за 2014 година е на стойност 217 млн. лева. Шефът на агенцията обаче обяви, че последното решение по този въпрос ще вземе правителството.

Сред най-известните държавни предприятия, които предстои да бъдат пуснати на пазара, са Българската фондова борса, Централният депозитар, както и държавното участие в Българския морски флот.

Емил Караниколов е оптимистично настроен и очаква голяма сделка именно при продажбата на морския флот. В списъка с държавните фирми за продан е включен и Пловдивският панаир, като по думите на председателя на агенцията за приватизация съдбата на панаира е в ръцете на нейния принципал - Министерство на икономиката и енергетиката.

Анализ и оценка пък очакват дружеството "Слънчев бряг" АД, за да може да стане ясно какво е останало от това дружество и с какви видове инфраструктура разполага. Такъв анализ не е правен в дружеството от 1994 година.

"Слънчев бряг" АД е в плана за потегляне към приватизация, но преди това трябва да се изчисти самото дружество, защото не може да продадем дружество с инфраструктура, която по своему трябва да е общинска", обясни Караниколов.

Небезизвестното дружество ВМЗ - Сопот, белязано от протести и политически реакции през 2012 година, вече се стабилизира, преструктурира, извършват се реформи и към момента то въобще не е в заложения план на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Подкрепи Economic.bg