Продадоха Statoil Fuel and Retail

Канадци купиха най-голямата скандинавска верига бензиностанции за 2,8 милиарда долара

Канадската търговска верига Couche-Tard купи най-голямата норвежка верига бензиностанции Statoil Fuel and Retail за 2,8 милиарда долара. Couche-Tard ще плати за всяка акция на Statoil Fuel and Retail 53 норвежки крони (9,22 долара), което е с 53 процента повече от текущата цена на ценните книжа. След продажбата Statoil Fuel and Retail ще продължи да работи със старата си търговска марка.Със сделката Couche-Tard ще консолидира около 90 процента от акциите на мрежата за търговия с нефтопродукти.

Компанията уточни, че планира да изтегли кредит в размер на 3,2 милиарда долара от банков консорциум, в който ще влязат седем банки, за сделката.

54 процента от акциите на Statoil Fuel and Retail принадлежат на Statoil – най-голямата нефтена компания в Норвегия. Тя иска да се раздели с дистрибуторската си мрежа, защото планира да се съсредоточи само в бизнеса с добив и производство на нефтопродукти.

Купувачът Couche-Tard е една от най-големите в света вериги за продажба на стоки, която работи денонощно. Тя има 3 000 магазина в Канада, САЩ, Мексико, Китай, Япония и Индонезия.

 

Коментари: 0