Продадоха част от ракетата на Гагарин

Търгът се е провел в Берлин, а крайната цена е достигнала 7 500 евро

Продадоха част от ракетата на Гагарин

Част от ракетата "Восток-1" с подпис на Юрий Гагарин бе продадена на търг в Берлин за 7 500 евро, съобщава агенция РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. Търгът се провежда от аукционната къща Auctionata, а парчето от ракетата с подписа на първия космонавт в света имаше размери 5,8 на 4,3 сантиметра. Стартовата цена на лота бе 3000 евро.

Всичките лотове, изложени на търга, са принадлежали на художника Андреас Хоге. Той е художник от бившата ГДР, през 1992 г. е участвал в оформянето на ракетата "Протон" на космодрума Байконуре. На корпуса й той бе нарисувал портрет на Гагарин. Хоге дълго време е живял в Русия, преминал е и курсове за космонавт.

Търгът всъщност е онлайн, на мониторите на аукционната къща постъпват въпросите от колекционерите, а служители обработват въпросите и предложенията, постъпили по интернет или по телефона.

По скъпите лотове бяха ръчен часовник за 3000 евро, картината на художника "Смъртта на космонавта" за 2000 евро. Скафандърът за куче бе изложен за 4000 евро, но френски колекционер го купи за 14 000 евро. На снимката: скулптура на Гагарин.

Коментари: 0