Продажбите на Агрия се повишиха с 10%

Все още компанията не е усетила положителен ефект от високите цени на зърнените култури, коментира изпълнителният директор на дружеството Емил Райков

Автор: Атанас Христов

Приходите от продажби на публичното Агрия Груп холдинг АД са се повишили с 10,3% до 33,2 млн. лв. през първото полугодие на 2012 г., показва консолидирания отчет на компанията представен на БФБ. Не високите цени на зърнените култури обаче са в основата на повечето продажби, коментира за www.economymagazine.bg изпълнителният директор на дружеството Емил Райков.

"Към края на юни все още не са отразени високите цени на зърнените култури. Резултатите са от обичайната дейност на холдинга. Темпа на ръст не е толкова висок, както беше през полугодието на миналата година, но съвсем в рамките на нормалното. Имаме увеличение на обема на продажбите и постигнати малко по-високи цени", обясни резултатите Емил Райков.

Продажбите формират почти целия оборот на Агрия. В края на юни 2012 г. общите приходи на агрохолдинга са 33,35 млн. лв, като се повишават с 9,7% на годишна база. Общите разходи за дейността нарастват с 10% до 31,4 млн. лв. в периода януари-юни 212 г.

Ръст бележи и печалбата - с 4,9% на годишна база. Положителният финансов резултат достига 1,94 млн. лв., спрямо 1,85 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.

"В отчета за третото тримесечие вероятно ще се види положително влияние за приходите от по-високите цени, както и в годишните данни. Не се наемам обаче да кажа колко точно би бил ръста, защото при много висока цена намаляват обемите на продажби. Смятам, че ще успеем да постигнем това, което начертахме в началото на годината", обясни Емил Райков.

На днешната сесия пазарната капитализация на Агрия се повиши с 6,45%, а цената на затваряне достигна 3,20 лв. за акция. По позицията на агрохолдинга минаха 3710 лота, които смениха собственика си в 3 сделки.

Коментари: 0