Продажбите на автомобили в Европа рекордно ниски

През януари годишният спад е 8.7% до едва 885 159 регистрирани автомобила

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на автомобили в Европа е достигнало рекордно ниско ниво през януари, съобщава Bloomberg като се позовава на данните от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). В първия месец на 2013 г. са регистрирани 885 159 автомобила, което е спад от 8.7% на годишна база.

Данните на Асоциацията показват, че най-много намаляват продажбите на американската Ford Motor - с 26% до 61 544 коли. Прогнозите на производителя са загубите от производството и продажбите в Европа през 2013 г. да достигнат 2 млрд. долара. През миналата година отрицателният финансов резултат беше 1.5 млрд. долара. В момента компанията затваря производства във Великобритания и Белгия и до 2014 г. ще бъдат съкратени около 6 200 души в Европа. Това е около 13% от общия брой на служителите на Ford.

На второ място по най-лошо представяне в Европа се нарежда френската PSA Peugeot Citroen. Продажбите на компанията са се свили с 16% за една година и през януари 2013 г. са продадени едва 104 291 коли.

Негативната тенденция не подмина и най-големият европейски производител - германската Volkswagen (VW). Продажбите на компанията са паднали с 5.5% за година. При френската Renault понижението е с 6.1%, при италианската Fiat - 12%.

Друг американски производител - General Motors отчита 5.2% по-малко продажби в Европа. Компанията регистрира загуба от 1.8 млрд. долара през миналата година. Най-големият производител на коли в света - японската Toyota Motor отчита 6.4% спад.

Засега единствено Bayerische Motoren Werke (BMW) и Daimler могат да се похвалят с ръст в продажбите. При баварците той е 6.4% и се дължи основно на новите модели от 3-те серия на BMW и компактният спортен автомобил X1. При производителят на Mercedes-Benz пък ръстът е 4.7% на годишна база, като е подпомогнат основно от A и B класите си, както и от G-класата.

Подкрепи Economic.bg