Йената се съвзема, а еврото е под натиск

Консолидация при златото

104 ~ 3 мин. четене

Йената нарасна, след като днес министрите в Япония опровергаха слуховете за покупки на чуждестранни облигации от централната банка. Това става само ден след изказването на министър-председателя Шинзо Абе, че това би бил един вариант за монетарни облекчения.

Министърът на финансите Таро Асо съобщи на пресконференция, че не обмисля покупки на чуждестранни облигации, докато министърът на икономиката Акира Амари заяви, че коментарите на Абе в понеделник просто отразяват вариантите с които разполага Япония.

Тези коментари свалиха долар/йена на 93.60. Вчера американските пазари бяха затворени по случай празника за деня на президента. Настроенията спрямо йената остават негативни, но долара не успя да тества 33-месечния връх от миналата седмица на 94.47, отчасти и заради разпродажби на опции от играчи, които застраховат позиции на 94.50. В допълнение спада на йената може да спре засега, тъй като инвеститорите станаха по-предпазливи в залозите си срещу нея, докато няма повече яснота около следващия управител на Японската централна банка. Министърът на икономиката Амари заяви днес, че правителството ще реши за новия управител и двамата му заместници след завръщането на премиера Абе от обиколката му в САЩ, която ще се проведе между 21 и 24 февруари. Според слуховете топ финансиста Тоширо Муто е водещия кандидат за следващ управител на Японската централна банка, замествайки Масаки Ширакава.

Междувременно еврото се търгува близо до 3-седмичното дъно срещу долара, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги повтори предупрежденията си срещу поскъпването на валутата. Евро/долар се разменя за 1.3350 при 3-седмично дъно в петък на 1.3306. В реч пред Европейския парламент, Драги уточни, че валутните курсове на еврото не са цел, но са важни за растежа и стабилността, допълвайки че поскъпването на единната валута представлява риск.

Еврото попадна под разпродажби след скорошни данни показали по-дълбока от очакваното рецесия в еврозоната и заради опасения за изхода от изборите в Италия през уикенда, където премиера Марио Монти си навлече критика за извършените реформи. Кросът евро/йена е на 125.03, но загуби скорост след достигнатия в началото на месеца 34-месечен връх от 127.71. Преди това двойката поскъпна с 27% след средата на ноември. Непосредствен интерес за еврото представлява излизането в 12 часа днес на резултата от ЗЕВ индекса в Германия, който ще покаже икономическите настроения. Прогнозите сочат подобрение до две и половина годишен връх.

Британският паунд е близо до 7-месечното дъно от вчера на 1.5438 срещу долара след коментари от АЦБ, че валутата може би се нуждае от допълнително поевтиняване. Днес котировките са 1.5470. Стерлингът попадна под натиск и заради последните лоши икономически данни, които породиха опасения за нова рецесия на острова, както и спекулации, че предстоящия да влезе в длъжност управител на АЦБ Марк Карни ще предприеме драстични мерки, подобни на тези на колегите му в Япония, които бяха притиснати от японското правителство.

Консолидация при златото

Златото нараства за втори пореден ден, подкрепено от силни покупки от физическия сектор в Азия, където дилърите от Китай се върнаха на работа след едноседмичната почивка. Липсата на интерес обаче от западните инвеститори и силата на долара ограничава растежа.

Жълтият метал се обезцени с цели 3% през миналата седмица, което е най-големия седмичен спад за последните 9 месеца. При подновяването на работата в Китай местните дилъри се втурнаха да извършват спекулативни покупки. Еуфорията обаче може да се окаже краткотрайна, тъй като силният интерес от Азия не намери бърз растеж при цената, тъй като ентусиазма на инвеститорите извън Азия намаля, заради подобрената световна икономика, която не предизвиква нужда от търсене на сигурност в златото.

Спот цената нарасна до 1613 долара за тройунция при 6-месечно дъно в края на миналата седмица на 1598 долара. Силата на долара обаче на валутните пазари спира печалбите на метала. Цената може да спадне до 1592 долара още днес през деня след умерената консолидация в тесния рейндж от 1606-1618 долара.

В момента инвеститорите очакват утрешния бюлетин от стенограмата на последното заседание на Федералния резерв, който може да хвърли светлина върху отношението на банката към нови монетарни стимули, което беше ключовия момент в ралито на златото през последните години.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg