Прогнозират хаос със сметките за парно

Изчисляването на прогнозните дялове не било обвързано с потреблението, казват топлинните счетоводители

Прогнозират хаос със сметките за парно
Автор: Николай Марченко

В изравнителните сметки за парно през отоплителния сезон 2014 - 2015 г. може да има „изненади“. „Боя се, че ще сме изненадани всички“, коментира на среща с журналисти управителят на топлинния счетоводител "Техем" (част от немската Techem Energy Services GmbH) Милена Стоянова, предаде репортер на Economic.bg.

“Най-големият проблем е липсата на достатъчно информация и яснота по начина на формиране на сметките. Абонатите вече по-трудно могат да разберат фактурите си”, казва Милена Стоянова, управител на най-големия топлинен счетоводител в страната “Техем България”.

Според новата наредба сметките ще трябва се формират, като се взима средното дневно потребление на конкретния клиент за предходния отоплителен сезон. След това обаче, то ще се умножава по коефициент, който ще включва външната температура и количество подадената топлоенергия от топлофикационно дружество към сградите.

Според Стоянова този нов метод може да доведе до грешно прогнозиране на месечните сметки в периода декември 2014 – февруари 2015 г. Според нея дружеството по принцип е опцията с плащанията за парно и топла вода с равни вноски, тъй като „тези полуравни вноски са необясними“.  „Има сериозни проблеми в изчисляването на прогнозния дял. Дори ние не можем да бъдем сигурни в промените и че ще можем да изчислим равни вноски“. Те щели да бъдат равни по 1/12 на година. „Но през летните месеци традиционно по-малко топла вода например се харчи, защото хората по-често пътуват, има отпускарски сезон“, поясни Стоянова.

И съответно в изравнителните сметки след сезона да има изненадващи разлики спрямо реално потребеното парно през зимата. Според нея щеше да е добре да има месечни отчети, както е в Русе или Пловдив. В София месечните отчети са в сградите с дистанционни уреди (15% - 20% oт всички).

Другият проблем е, че новата наредба дава възможност на хората да избират какъв процент от сметките им да бъдат за сградна инсталация. От „Техем“ поясниха, че и тези хора заради новото ценообразуване могат да бъдат „изненадани“.

Единият вариант е общото събрание да избере какъв да бъде този дял. При това положение обаче може да се появят неточности. „Например може да се появи уред, който харчи повече енергия от максималната, която му се пада при определения от клиентите процент сградна инсталация“, обясни Стоянова.

Блокът има право да извика топлинния счетоводител, който да изчисли точно какъв трябва да бъде процентът сградна инсталация. Но в наредбата няма разписана методика, по която да става това изчисление. И на практика топлинният счетоводител няма как да направи такова обследване. „В тази връзка "Техем" иска да дискутира въпросите с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и се надявам то да вземе мерки“, каза още Стоянова.

Тя съобщи също така, че конкурентното дружество за топлинно счетоводство "Иста България" е придобито от Техем Енерджи Сървисис" - Германия, след сделка с досегашния му собственик "Иста Германия".

Фирмите за дялово разпределение у нас "Техем" и досегашната "Иста" обаче няма да се сливат в една. Ръководството в Германия е решило "Иста България" да продължи да работи като самостоятелно под името Danuvius ("Данувиус"), поясни Милена Стоянова. Офисите за обслужване на клиенти на "Техем" ще бъдат достъпни и за клиентите на новата "Данувиус" - в София това се очаква да стане факт до края на месец септември. „Името не е сменяно в това число и заради поради факта, че хората са избирали друг топлинен счетоводител и не искаме да има налагаме нова фирма“, поясни Стоянова.

Запитана от журналисти, тя даде да се разбере, че ръководството не планира и да променя цените след смяна на собственост в „Иста“. Според нея клиентите на „Данувиус“ „не би трябвало да очакват някакви промени в условията“ по договорите си с топлинния счетоводител. 

Тя отчете, че към момента с уреди на “Иста” са оборудвани 940 сгради в цялата страна, от които 540 са в София, а останалите 400 са в Перник, Плевен, Пловдив и Варна. Фирмата представи и брошури за уведомяване на всеки един блок, вход и клиент за промяната.

По този начин, “Иста” има пазарен дял от едва 4%, докато “Техем” държи 41% от пазара на топлинно счетоводство в страната. Милена Стоянова обаче ще е управител на двете дружества, като ще е втори изпълнителен директор и в „Данувиус“, където на същия пост е назначен топмениджър от Германия. 

Милена Стоянова призна и, че има сериозна конкуренция на пазара на топлинното счетоводство, като фирмите активно си привличат абонатите на други дружества.

“Не виждам никакъв проблем във фактурите, те са по-ясни отвсякога”, коментираха от пресцентъра на “Топлофикация София”.

Коментари: 0