Прохаски: Икономиката ни е устойчива и жилава

В доклада на ЦИР се посочва обаче, че икономиката през първата половина на годината на практика е била в застой

7382 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Икономиката ни показва устойчивост и жилавост, въпреки че се развива в неблагоприятна среда. Това каза икономистът Георги Прохаски по време на представянето на икономическия доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) за първото полугодие на годината. Според него това е изцяло заслуга на бизнеса, който успява да се приспособи.

От ЦИР смятат, че въпреки по-слабото първо полугодие, не всичко е толкова зле. Те отчитат увеличеният износ през последните месеци, най-вече към държави извън ЕС. Очакванията на Центъра са през тази година износът да не бъде двуцифрен, както миналата година, но да бъде около 5-6%.

Икономистите отчитат и подобрение в промишлеността. "Имаме доста добре развита, диверсифицирана и устойчива промишленост. Данните се подобряват и според нас това ще продължи и през второто полугодие", коментира Прохаски.

Според него Аграрният сектор се развива много добре и това се доказва от растежа на тримесечна база, който се запазва вече четвърто поредно тримесечие. "Очакванията за слабо първо тримесечие на тази година, предвид неблагоприятното време, не се оправдаха, дори бяха регистрирани двуцифрени растежи на годишна база. Годината се очертава добра по отношение на реколтата и това е основание да очакваме за цялата 2012 г. селското стопанство да приключи с растеж", се посочва в доклада.

ЦИР са отчели също и значителният ръст на преките чуждестранни инвестиции за първите пет месеца, който е над шест пъти по-голям от този през 2011 г. "за първи път от четвъртото тримесечие на 2008 г. насам инвестициите регистрират растеж на годишна база, макар и твърде скромен - 1.3% по неизгладените данни. По изгладените данни обаче те се свиват на годишна база и съвсем слабо растат на тримесечна база. Очакваме активизиране на инвестиционната динамика в хода на годината", коментират от ЦИР.

В доклада на ЦИР обаче се посочва, че на практика през първото полугодие на годината икономиката на България е в застой. През първото тримесечие ръстът беше 0.5% на годишна база, от 0.9% през четвъртото тримесечие на 2011 г. За второто тримесечие на тази година от Центъра прогнозират нулев растеж. За цялата 2012 г. прогнозата се запазва на 1% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предходната година.

В анализа се посочва, че докато за първото тримесечие на 2012 г. БВП расте, брутната добавена стойност (БДС) създадена в икономиката ни се свива. На годишна база тя отбеляза спад от 0.2% по изгладените данни и 0.9% по неизгладените данни. От ЦИР изтъкват, че за тях показателни са неизгладените данни.

"Трябва да признаем, че разнозначната динамика на БВП и на БДС общо за икономиката за първото тримесечие на 2012 г. е твърде смущаваща. Обезпокоителен е и фактът, че в последните две поредни тримесечия - при отчитани растежи в съпоставими цени - обемът на БВП по текущи цени е по-малко отколкото година назад. По-нисък на годишна база е и текущият стойностен обем на БДС общо за икономиката. Особено обезпокоително е, че вече трето поредно тримесечие БДС общо за икономиката се свива на верижна база, т.е спрямо предходното тримесечие", се казва в доклада.

Подкрепи Economic.bg