Прокуратурата поиска масови проверки на такситата

Върховната административна прокуратура поиска от пътната администрация да започне проверки на таксиметровите превози на територията на цялата страна

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Върховната административна прокуратура поиска от пътната администрация да започне проверки на таксиметровите превози на територията на цялата страна. Отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховна административна прокуратура е възложил на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и на Главна дирекция "Национална полиция" да проверяват водачите за спазване на нормативните актове.

Прокуратурата се самосезира заради "публикации в медиите относно системно нарушаване на нормативните актове от превозвачи, осъществяващи таксиметров превоз на пътници". Причината за множеството такива публикации през последните дни е тежката катастрофа на бул. "Цариградско шосе". В сряда такси се вряза в автобусна спирка и рани 12 човека. В последствие едно момиче почина, а лекарите все още се борят за живота на 6-годишно момиченце. Водачът на таксито се оказа с 1.89 промила алкохол, а в последствие се оказа, че таксиметровите шофьори не подлежат на никакъв контрол.

При проверките ще бъде осъществен контрол за законосъобразното и безопасно извършване на таксиметрови превози на пътници, при спазване на правилата на Закона за автомобилните превози, Наредба №34/6.12.1999 г. за таксиметров превоз на пътници и Закона за движението по пътищата.

За резултата от проверките обществеността ще бъде информирана своевременно, пише в официалното си съобщение прокуратурата.

Коментари: 0