Протести накараха Румъния да отхвърли канадски проект за добив на злато

От компанията Gabriel Resourses Ltd заявиха, че ако парламентът отхвърли законопроекта, Румъния може да бъде съдена за нарушения на международни договори за инвестиции

Автор: Десислава Младенова

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта обяви, че правителството започва процедура по отхвърляне на минен проект за добив на злато на канадската компания Gabriel Resourses Ltd, след като хиляди румънци излязоха на протести срещу сделката, предаде Balkans Insight.

Одобряването на проекта се отлага вече десета година заради опасения, че модернизирането на златната мина ще доведе до екологични проблеми, тъй като за добиването на злато се планира използването на токсичен цианид. През август правителството задвижи започването на работа в мината като представи законопроект, даващ на проекта статут с "национален интерес".

Последвалите протести обаче доведоха до неочакван обрат в позицията на правителството. Понта заяви, че "докато е видно, че мнозинството е срещу законопроекта, е безсмислено да си губим времето с него". Той добави че това ще е краят на законопроекта. "Аз, в ролята си на министър-председател, трябва да намеря други решения за външни инвестиции и създаването на работни места", категоричен е Понта. Операторът на компанията Rosia Montana Gold Corporation се очакваше да създаде 3 хил. работни места.

От канадската компания заявиха, че ако парламентът отхвърли законопроекта, Румъния може да бъде съдена за нарушения на международните договори за инвестиции.

Коментари: 0