Протестът-рожденик празнува с викове "Оставка"

Президентът изрази пълната си подкрепа към недоволните от властта и дори непряко апелира за предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Избухналите преди точно три седмици многохилядни протести празнуват своеобразен рожден ден с призиви "Оставка", насочени към правителството с премиер Пламен Орешарски, което се подкрепя от БСП, ДПС и мълчаливо от "Атака".

Повод за спонтанното недоволство на хиляди граждани стана предложението и избора за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Изборът му разпали общественият гняв, което принуди премиерът, БСП и ДПС да оттеглят кандидатурата на Пеевски, който вече беше избран от Народното събрание. Събитията в парламента от ранната утрин на 14 юни петък, предизвикаха първия многохиляден протест още същата вечер. И така вече 22 дни.

Трета седмица недоволните от управлението се събраха в триъгълника между Министерски съвет, Президентството и бившия партиен дом, за да развеят българските знамена. Отново са издигнати лозунги с текст "Не съм платен, мразя ви безплатно", "България каза: Орешарски, върви си" и "Орешарски, стига хазарт в държавата".

Пространството на площад "Независимост" се огласява от скандирания "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Една от обсъжданите теми сред протестиращите е днешното изявление на държавния глава Росен Плевнелиев, с което той изрази пълната си подкрепа към недоволните от властта и дори непряко апелира за предсрочни избори.

По данни на полицията към 20 ч. протестиращите са 3 хил. души.

Коментари: 0