Проучване: Бензинът е най-скъп за българи и украинци

Българинът със средна заплата може да си купи 220 литра бензин на месец

Най-малко бензин с една средна заплата могат да си купят хората в България и Украйна, показа проучване на РИА Новости.

Изследването е направено по данни за цените на бензин А95 в началото на второто полугодие на 2012 година в 32 европейски страни. Според него средностатическият българин може да си позволи около 220 литра бензин на месец.

По съотношението цени на бензина и средна заплата  България и Украйна си делят последното място в Европа, следвани от Румъния, Литва и Унгария.

Най-скъпо бензинът продължава да се продава в Норвегия -  2.03 евро на литър. Същевременно обаче норвежците са на второ място (след Люксембург) по количество гориво, което могат да си купят със средна месечна заплата – 1900 литра.

В първата тройка по високи цени на бензина попадат и Италия (1,81 евро) и Великобритания. На трето място е Холандия - европейската страна с най-голям нефтопреработвателен отрасъл. Тук, също както и в Норвегия, цената от 1,78 евро на литър се дължи на високите данъци.

На последно място в класацията е Русия, където литър А95 струва 0.72 евро. Със средна месечна заплата руснаците могат да си купят 870 литра бензин, с което РИА Новости им отреждат 16-то място в списъка си.

 

Коментари: 0