Провал на детските лагери по морето ни

Губим русначетата заради конфликта в Крим, твърдят хотелиери

Детските лагери по българското Черноморие, на които летуват предимно русначета, са пред провал. Кризата между Украйна и Русия и въвеждането на визи за руснаците в Украйна създават сериозен проблем за туристическия бизнес в България. За това алармира шефът на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Добрич Димитър Димитров, съобщава Стандарт.

Според него напрежението между Москва и Киев ще затрудни пътуващите с автобуси до България руски туристи, които вече ще трябва да плащат за визи не само за България, а и за Украйна. Това най-сериозно ще се отрази на групите руски деца, които пристигат у нас именно с автобусен транспорт.

Само за една смяна в хотелската база в Кранево идват по 3-4 хиляди русначета. Много руски деца пълнят през лятото и хотели в Албена и Балчик. Сега тяхното идване у нас става проблемно, опасява се Димитров. През миналата година беше отбелязан сериозен ръст на туристите от руски пазар в региона с около 30%, припомни той.

Руският министър на образованието е дал бойна задача русначетата да почиват в Крим, каза шефът на "Лагерно дело" в Добрич Любомир Сивков. Според него това ще доведе до сериозен отлив на руските деца в българските лагери. От друга страна, идването на украинчета също се оказва проблем. В Украйна вдигнаха цената на газа от началото на април с 50 процента, а те основно са на газ и това ще създаде затруднение за идването им в България, коментира още Любомир Сивков.

Хотелиерите в Кранево са изпаднали в голям стрес, каза и кметът на селото Румен Николов. Част от хотелиерите бяха преди седмица на туристическата борса в Москва, но се върнали с празни ръце. Миналото лято през Кранево минаха 15 000 рускоговорещи туристи, 80 на сто от които са деца.

 

Коментари: 0