Първанов: Някои решения на БСП обслужват икономически интереси

Един малък кръг взима решенията в БСП, който обаче не е легитимен, смята бившият президент

60 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Някои от решенията, които бяха взети от БСП, и за които ние научихме от медиите, навяват мисълта, че обслужват икономически интереси. Това каза в ефира на Нова телевизия президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. Той даде за пример кадровите назначения в службите за сигурност и назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

"Един малък кръг взима решенията в БСП. Той обаче не е легитимен", заяви Първанов. "На "Позитано" има една група от хора, които вече си мислят, че всичко им е позволено. Когато си на ръба, когато постоянно трябва да мислиш как да оцелееш всеки ден във властта и да правиш реформи,  не можеш да си позволиш такива груби субективни решения", добави той.

Според него председателят на БСП Сергей Станишев няма полезен ход и е пропуснал "възможността да се оттегли елегантно". "Смятам, че Станишев няма полезен ход. Опасявам се, че това се отнася и за БСП. Правителството може да оцелее още дълго с гласовете на "Атака", но каква би била политическата цена, която БСП ще плати на следващите избори. Това вече е много труден въпрос", каза бившият президент.

Той смята, че няма диалог с протестиращите. "Без диалог с протестиращите, няма да се постигне нищо. Няма да има корекции в политиките. Ще има втвърдяване в сегашната политика, което няма да донесе нищо добро за България", смята Първанов.

Бившият президент заяви, че подкрепя правителството, но не иска импийчмънт на президента. "Иска ми се правителството да изкара целия си мандат. Смятам, че бяха предприе не лоши ходове в социалната сфера. Но по-скоро "Позитано" направи едно отстъпление от предизборните политически ангажименти, които имахме. Такива са плоският данък и АЕЦ "Белене", за който дори предизвикахме референдум", каза той.

Подкрепи Economic.bg