Първанов остава в БСП, но тръгва с АБВ към евроизборите

"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде. То е в тежка зависимост", заяви експрезидентът

284 ~ 2 мин. четене

"Искам да подчертая, че никой няма намерение да напуска БСП. Нещо повече – ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия". Това обяви на пресконференция бившият президент Георги Първанов от Национална гражданска инициатива „АБВ“, който добави, че "ще се бори срещу лъжепатриотизма".

"Ще се опитаме да осмислим автентичния български патриотизъм, неговите съвременни измерения”, отбелязва Първанов. „Ние намираме основания за активиране на АБВ в плачевното състояние на българската икономика. Идваме, за да се противопоставим на полюсното мислене и действие. Не може омразата и конфронтацията да бъдат движещата сила на българското общество”, каза той.

„Няма случай на такава гневна, патетична в най-лошия смисъл на думата, реакция срещу АБВ. Ние ще се опитаме да сме носител на друга политическа култура. Ние няма да сме третият полюс в българската политика, защото не приемаме полюсното мислене. Ще се опитаме да стимулираме диалога. Ще работим за това да постигнем съединение, съгласие по ключовите теми, защото без това съединение България е обречена”, посочва Първанов. Не може непрекъснато да се произвеждат врагове, подчертава той.

„Ръководството на БСП е в тежка зависимост“

Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде. Ръководството на БСП е в тежка зависимост, казва още Първанов.

„Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година”, посочи Първанов.

„Дайте да видим - по какви принципи, по какви механизми се кадрува днес, става дума за това какви хора изпращаме в управлението”, посочи той.

АБВ тръгва към евроизборите

„Националната гражданска инициатива ще е базата, върху която ще градим своята политика в следващите избори. Ще използваме коалиция от партии за европейските избори”, казва Първанов. Той заяви, че няма да каже имена на партньори, заради натиска, който е налице.

„Гласуването за АБВ ще бъде шанс за консолидация на левите партии, на формациите с такава насоченост, ще даде възможност за един по-добър диалог с партиите в център и дясно”, казва още той.

Коментари: 0