Първият влак премина по "Дунав мост 2"

Зам.-министърът на транспорта Петър Киров и държавният секретар на ресорното ведомство на Румъния отскочиха до Калафат

Автор: Economic.bg

Първият влак потегли от видинската жп гара в 12.25 часа за румънския град Калафат, информираха медиите във Видин.

В него се качиха зам.-министърът на транспорта Петър Киров, държавният секретар на министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния Юлиян Матаке, народни представители, ръководители на институции и журналисти от България и Румъния.

„Днес започва пълноценната експлоатация на мост „Нова Европа”, каза зам.-министър Киров. Той добави, че жп транспортът е от огромно значение за балансираното развитие на транспортните мрежи на всяка държава. „Освен стратегическо значение, мост „Нова Европа” има и значение за региона, защото подобрява бизнес средата. Както моста, така и тази линия е доказателство, че можем да постигнем много, когато си партнираме с нашите съседи”, заяви зам.-министърът.

Според него съоръжението осигурява възможност за развитие на бизнеса и връзките между хората от двете държави.„Всички знаем, че железопътният транспорт е от огромно значение за балансираното развитие на транспортната система на всяка страна”, каза Петър Киров.

Въпреки че засега липсват реални възможности, той изрази надежда в кратки срокове да премине и първият товарен влак през съоръжението. „Пускането на жп трафика е доказателство, че можем да постигнем много когато си партнираме”, допълни заместник-министър Киров.

Юлиан Матаке от своя страна благодари за доброто сътрудничество с МТИТС. Той съобщи, че „пътническият влак, който ще свърже Видин с румънския град Крайова ще се движи по редовна линия два пъти дневно”. След официалната церемония гостите и представителите на медиите пътуваха с пътническия влак до Калафат и се включиха в тържествата по случай празника на града.

Коментари: 0