Пушачите излизат скъпо на работодателите

Американско изследване показва, че годишно един пушач струва около 4 000 паунда повече на компанията

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пушачите струват на работодателите средно 4 000 паунда повече, отколкото непушачите. Според  американско изследване, цитирано от британското The Independent, по-големите разходи се дължат на почивките за пушене и по-честото излизане в болнични, което пък вдига разходите на работодателите за здравето на служителите. Само "почивката за по цигара" носи загуби от продуктивност на стойност 2 000 паунда на пушач годишно.

Американският Колеж по обществено здраве и Държавният университет в Охайо са изчислили, че допълнителните отпуски за пушачите струват 344 паунда повече за работодателя, по-ниската продуктивност - допълнително 307 паунда, а "почивката за по цигара" - 2 045 паунда. Допълнителните разходи за здраве струват 1 367 паунда на година.

Част от тези разходи обаче се компенсират от по-ниските разходи за пенсии, тъй като пушачите умират по-млади, отколкото непушачите. Това сваля около 195 паунда на човек годишно. В крайна сметка сумата, която работодателят плаща отгоре е 3 865 паунда годишно.

Служителите, които пушат носят значителни излишни разходи за работодателите. Резултатите от това проучване могат да помогнат на работодателите да взимат по-информирани решения, свързани със служителите и тютюнопушенето, се казва в доклада.

Някои американски фирми вече налагат взимат повече пари от служителите, за внасяне на здравната им осигуровка. В някои случаи дори се поставят условия на пушачите, които са задължени да спрат да пушат или ще бъдат уволнени.

Коментари: 0