Пускат първото кръстовище на две нива през юли

Движението около Телевизионната кула се облекчава в средата на октомври

Първото кръстовище на две нива, чиято основна цел е да облекчи трафика на столицата, ще бъде пуснато в експлоатация през юли между булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров". Една пета от втория подобен проект - при телевизионната кула, вече е готов.

"Лошите метеорологични условия не са успели да забавят проекта и ако не възникне някаква друга причина, ще бъде приключен в средата на октомври", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителните работи между булевардите "Драган Цанков" и "П. К. Яворов".

Градоначалникът представи и своеобразна йерархия на приоритетите в Столична община в изграждането на инфраструктура. „На първо място държа на качеството, на второ място - на срока, но най-вече - да се придвижват заедно”, каза Фандъкова.

Кръстовището между двата булеварда ще е с дължини 730 метра по бул. "П. К. Яворов" и 520 метра по "Драган Цанков".

Кметът на София обобщи, че до момента е изместена цялата електрическа и комуникационна мрежа в обсега на обекта. Изградена е и 177-метрова подпорна стена с височина до три метра. Освен това е направен и 8-метров изкоп за тунелното преминаване на бул. "П. К. Яворов" под "Драган Цанков" в едното от платната. Заради строителството е изградена временна трамвайна линия, както и нови водопровод и канализация.

След завършването на работата при телевизионната кула ще започне изграждането на друго кръстовище на две нива - при Духовната семинария. Схемата на последователно строене не била случайна, обясни кметът и уточни, че е избрана, за да не се затруднява още повече трафикът.

Коментари: 0