Путин отправя лична молба към американския народ

Според руският президент военна намеса в Сирия би "отприщила нова терористична вълна"

Автор: Десислава Младенова

В обръщение, публикувано в New York Times, президентът на Русия Владимир Путин отправи личен апел към американския народ във връзка с кризата в Сирия.

"Последните събития около Сирия ме накараха да се обърна директно към американския народ и неговите политически лидери. Това е важно да се направи във времена на недобра комуникация между нашите общества", започва обръщението на Путин.

В него Путин предупреждава още, че Организацията на обединените Нации (ООН) може да последва съдбата на Лигата на нациите ако "влиятелните страни заобикалят ООН и предприемат военни действия без одобрението на Съвета за сигурност".

Според руския президент евентуална военна намеса в Сирия би направила ситуацията още по сериозна. "Удар би увеличил насилието и би отприщил нова терористична вълна" пише Путин и предупреждава още, че такава военна намеса от страна на САЩ би дестабилизирала Близкия изток и Северна Африка и би нарушила баланса на системата за международно право.

По думите на Путин Русия не защитава сирийското правителство, а международното право, което трябва да се спазва "независимо от това дали ни харесва или не. В него е записано, че употребата на сила е позволена само при самоотбрана или чрез решение на Съвета за сигурност".

"Притеснително е, че военна намеса във вътрешни конфликти на чужди държави се е превърнала в нещо обичайно за Съединените щати", продължава в обръщението си Путин и изказва съмнението си, че евентуален удар е в дългосрочен интерес на САЩ. "Милиони по света виждат Америка все повече не като модел на демокрация, а като разчитаща единствено на груба сила".

Путин характеризира употребата на сила като "неефективна и безсмислена" и казва, че избягването на удар би подобрило международни взаимоотношения и тези между САЩ и Русия.

В края на обръщението си Путин твърди, че е "изключително опасно хората да бъдат насърчавани да се възприемат като изключителни", говорейки за казаното от президента на САЩ Барак Обама в обръщението му към американския народ във вторник. "Има големи и малки страни, богати и бедни, такива със стари демократични традиции и такива, които все още търсят път към демокрацията. Техните политики също се различават. Ние всички сме различни, но когато поискаме Божията благословия не трябва да забравяме, че Бог ни е създал равни", завършва обръщението си Путин.

Апелът на Владимир Путин идва след като САЩ заплаши Сирия с военни удари, след като режимът в африканската страна бе обвинен в употребата на химическо оръжие. Барак Обама предложи план за военна намеса в близкоизточната държава, чието гласуване трябваше да се състои тази седмица, но бе отложено. Междувременно Русия излезе с неочаквано предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под военен контрол, което бе одобрено от Сирия.

Очаква се държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат днес в Женева, за да обсъдят плана на Русия.

Коментари: 0