Работодателите са против повишаване на минималната заплата

Подобно действие ще е вредно за икономиката, твърди Васил Велев

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ние като работодатели сме категорично против ново увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) през тази година. Няма нито едно основание за повишение в този момент, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Пред "Стандарт" Велев поясни още, че в АИКБ са посрещнали с изненада идеята на кабинета, огласена от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, за увеличаване на минималната заплата от 1 октомври от 310 на 330 лв.

Едно такова решение, ако евентуално бъде направен опит да прокарано, ще бъде вредно за икономиката на България, поради което ние не бихме го подкрепили в Тристранния съвет, добави Васил Велев.

"Мотивите за това са повече от ясни. На първо място - ръстът на брутния вътрешен продукт е символичен. На второ - в рамките на последните две години минималната работна заплата беше увеличена с 40 процента. На трето - известно е, че инфлацията за тази година е с отрицателен знак, т.е. имаме дефлация и следователно покупателната способност на минималната работна заплата не е намаляла, а напротив - тя се е увеличила. Следователно нямаме налице нито една икономическа причина размерът на минималната работна заплата да бъде увеличаван", защити Васил Велев тезата си за запазване на размера на МРЗ.

Подкрепи Economic.bg