Радомирова: Нормално е пивоварите да затварят през зимата
Според секретаря на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова сега е времето за профилактика и внедряване на нови производства
Намаляването на производството на бира през зимните месеци е обичайно и е въпрос на политика на предприятието дали да затвори за профилактика за 1-2 месеца или ще го прави поетапно. Това каза в ефира на Bulgaria On Air главният секретар на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Тя коментира решението на "Карлсберг България" да затвори за два месеца завода си в Шумен.
"Не е изненада, че през зимните месеци колегите правят профилактика, внедряват нови производства или правят иновации. Прави се сега, защото дойде ли март-април, всички започват да работят на най-високи обороти", коментира Радомирова.
По нейните думи през миналата година инвестициите в пивоварната индустрия в България са били около 50 млн. лв. "Сега се наблюдава много голяма диверсификация на производството. Излязоха нови бири, нови опаковки, вкараха се много иновации и смятам, че инвестиционният процес ще е активен, поне колкото беше през миналата година", добави тя. Радомирова уточни, че за изминалите 10 години пивоварите са инвестирали около 700 млн. лв. "В страната оперират 6 пивоварни и 4 микропивоварни. Ето защо съм оптимист и виждам, че индустрията се развива. Правим всичко възможно да преодолеем ефекта от кризата", каза тя.
Радомирова се надява през 2012 г. да има лек ръст спрямо миналата година, когато браншът също регистрира ръст. "Имам наблюдение, че има леко оживление на пазара", добави тя.
"Последните данни показват, че през лято 55% от пълнолетните пият бира поне веднъж седмично лятото. Има възможност да стимулираме консумацията. През месеците юни и юли хората пият бира средно десет пъти месечно. Септември вече стават 8 пъти месечно и обичайно през зимните месеци е 3-4 пъти месечно", уточни Радомирова.