Райфайзенбанк: Потреблението расте

Анализаторите на финансовата институция обясняват дефлацията през ноември с по-бързото поевтиняване на храните

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вътрешното търсене през последното тримесечие на 2012 г. нараства, а ясната индикация за това е устойчивото повишение на вноса. Това коментира главният икономист на Райфайзенбанк (България) Калоян Ганев в най-новия месечен анализ на финансовата институция. "Сбъдват се и очакванията ни за слаб растеж на износа, при което положителната динамика на потреблението и инвестициите се оказват незаменим фактор, компенсиращ негативните влияния на външната среда. Тези влияния обаче със сигурност няма да позволят осезаемо ускоряване на растежа на българската икономика и през 2013 г.", допълни Калоян Ганев.

Според анализаторите на банката отчетената през ноември дефлация от 0.1% е резултат от по-голямото от очакваното поевтиняване при храните.

Реалният обем на вътрешната търговия, както и в предходните месеци, показва спад и през октомври. Въпреки това вносът нарасна динамично (с 8.7% на годишна база), което е доста над повишението на износа (с 2.8%). Динамиката на вноса е индикатор за продължаващо нарастване на потреблението и най-вече на инвестициите, коментират от Райфайзенбанк.

В анализа са отбелязани и продължаващите умерено нарастване на кредитите за нефинансовите предприятия и спад при кредитите за домакинствата през ноември, както и възстановяването на депозитния растеж след временните колебания при спестителите през октомври. От Райфайзенбанк отчитат и първото от края на 2008 г. нарастване на сградното строителство, на фона на продължаващото възстановяване на строителната продукция като цяло.

Подкрепи Economic.bg