Различното облагане в хазарта ще доведе до фалити

Приходите в хазната ще паднат драстично, предупреждават оператори

6782 ~ 1 мин. четене

Различното облагане на хазартните игри пряко нарушава действащите в страната и Европейския съюз принципи на данъчно облагане на стопанските дейности. Това коментираха от Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри по повод изказване на финансовия министър Симеон Дянков относно облагането на онлайн хазарта с по-ниска ставка от останалите хазартни игри.

Ако онлайн операторите получат привилегията да плащат по-ниски данъци от действащите наземно компании, последните ще бъдат принудени да закрият дейността си, предупреждават от асоциацията.

Според асоциацията различните ставки биха довели до подвеждането на държавата под отговорност пред Европейския съд и значителни финансови щети за нея. Такова облагане е противоконституционно, смятат от организацията.

От асоциацията посочиха още, че използването на интернет или друг тип телекомуникационна връзка е само различен начин за комуникация между организатора и участника в игрите, което не е отделен вид хазартна игра. От там добавиха, че е недопустимо създаването на дискриминация с данъчни мерки.

В държавите-членки на Европейския съюз няма разлика между данъчното облагане на наземните и онлайн хазартни оператори.

Според операторите различните ставки ще доведат и до принудително и масово съкращение на работни места. Също така ще намалеят и приходите в бюджета.

 

Подкрепи Economic.bg