Разочарованието Apple

Продажбите и печалбата на технологичния гигант останаха под предварителните очаквания на анализаторите на Wall Street

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Финансовите резултатите на най-голямата технологична компания в света, производителят на iPhone и iPad - Apple Inc разочароваха инвеститорите на Wall Street, гръмнаха световните агенции.

Икономистите очакваха със затаен дъх отчета за първото фискално тримесечие (октомври-декември 2012 г.) на базираната в Купертино, Калифорния технологична корпорация. Резултатите обаче не оправдаха очакванията. По-ниските, спрямо прогнозата на анализаторите, продажби засилиха песимизма на инвеститорите за бъдещия тренд на акциите на Apple, които загубиха 27% спрямо историческия си връх от септември насам, предаде Bloomberg.

Печалбата на дружеството остава почти без промяна - на ниво от 13.1 млрд. долара, или 13.81 долара на акция за тримесечието, което приключи на 29 декември 2012 г. Продажбите на Apple са нараснали с 18% до 54.5 млрд. долара, се казва в изявление на технологичната корпорация.

В анкета на Bloomberg обаче анализаторите прогнозираха печалба от 13.53 долара за акция и продажби от 54.9 млрд. долара.

Резултатите на Apple засилиха спекулациите, че растежът на компанията може да пострада заради по-високите производствени разходи и по-острата конкуренция от Samsung Electronics Co.

Продажбите на флагмана iPhone, най-големият източник на приходи и печалба за Apple, достигнаха 47.8 милиона броя, което е според предварителните очаквания на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Технологичният гигант е продал още 22.9 млн. iPad-а, което е над прогнозираните продажби от 22.4 млн. устройства.

Подкрепи Economic.bg