Разследват Microsoft по подозрение за подкупване

Американският гигант е заподозрян в подкупване на висшестоящи членове на правителствата на Китай, Румъния и Италия

3656 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американските власти са започнали разследване срещу компютърния гигант Microsoft по подозрение за подкупване на висшестоящи членове на правителствата на Китай, Румъния и Италия в замяна на изгодни договори. Разследването се извършва от американското Министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници.

Според медията, разследването е достигнало до бивш служител на Microsoft в Пекин, който е заявил пред американските власти през 2012 г., че негов колега е бил инструктиран да подкупи китайски държавни служители за сключване на изгодни за компания договори.

„Kомпания ни има клонове по целия свят. Често се случва да има твърдения за нарушения на наши служители или бизнес партньори. Винаги сме сътрудничили в работата на властите в разследването на тези сигнали”, каза вицепрезидентът по правните въпроси на Microsoft Джон Франк. Технологичният гигант има офиси в повече от 100 страни по света. Общият брой служители на компания надхвърля 94 хил. души.

От 1977 г. в САЩ действа специален закон за борба с корупцията, който забранява на щатски компании и чуждестранни дружества, чиито акции се търгуват на американските фондови борси, да дават подкупи на длъжностни лица в други държави.

Подкрепи Economic.bg