Референдумът за „Белене“ заедно с изборите

Премиерът твърдо „за“ допитването до народа, но търси начин да се спестят пари

Референдумът за АЕЦ "Белене" да се проведе едновременно с парламентарните избори, за да се спестят пари. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на заседание на кабинета, става ясно от стенограмата.
След заседанието на Министерски съвет (МС) стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов, МС и ПП ГЕРБ подкрепят провеждането на референдум за строителството на атомната централа.

"Станишев казва, че сега едва ли не, щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме "За" референдум. Категорично! Не е нужно да го брани, точно обратното", заяви Борисов пред министрите.

"Референдум обаче струва към 30 - 40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум. Така че, ние не сме против, ние сме "За", но лично ще държа в този референдум българският парламент или както се възлага, като се напише "За" или "Против", отдолу да се напишат условия", изказва се Борисов пред министрите си.

"То не е правен от 30 години, може за няколко месеца да зачака тоя референдум. Ако сега го направим, са 30-40 милиона. Ако го направим с изборите, няма да струва нищо, защото ще плащаме целите избори. Затова това предлагаме", добавя Бойко Борисов

Ако си "За" това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един Мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, който поиска, токът ще струва еди колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати. И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите", допълни министър-председателят.

Коментари: 0